Parohia “Sfinţii Ap. Petru şi Pavel”, sat Podeni, com. Corlăteni, jud. Botoşani, aparţine Protopopiatului Dorohoi.
Satul Podeni este situat pe malul stang al raului Jijia. In imediata apropiere a satului Podeni se afla gara Vorniceni, satul legandu-se feroviar cu orasele Dorohoi si Iasi. Situandu-se pe coasta unui deal, fiind format din 160 familii de ortodocsi ce au ca ocupatie principala agricultura, se invecineaza la rasarit cu satul Borzesti, la apus cu satul Vladeni, la sud cu satul Dealul Crucii si la nord cu satul Calugareni.
Acest sat este nou, luand nastere dupa primul razboi mondial prin improprietarirea din 1922 a oamenilor din satele invecinate.
Întrucat nu aveau biserica si satenii manifestau dorinta de a-si avea un locas propriu de inchinaciune, se constituie un comitet de constructie in frunte cu preotul Vasile Ciubotaru, care a inceput constructia bisericii in anul 1948 si a terminat-o in anul 1959, cand s-a sfintit.
Biserica este construita din „furci” si acoperita initial cu dranita si mai tarziu cu tabla alba zincata. La temelie are o bordura de beton facuta cu scopul de a proteja constructia. Biserica, sub forma de nava, este ctitoria enoriasilor care au suportat toate cheltuielile constructiei si inzestrarii ei. Este lipsita de pictura murala, pe bolta naosului aflandu-se cei patru evanghelisti si „Pantocratorul”, picturi facute in 1959 de catre Constantin Arnautul, care a realizat si icoanele catapetesmei.
Acest locas de cult nu are obiecte cu valoare istorica sau documentara, biserica nefiind legata de fapte de cultura mai deosebite.
Biserica a fost facuta de mesterul local Ion Besleaga fara plan intocmit de arhitect.
A fost suplinita de-a lungul vremii de urmatorii preoti : Pr. Ciubotaru Vasile, Pr. Filip Ghe., Pr. Boris, Pr. Munteanu, Pr. Romanescu, Pr. Berbece C-tin, Pr. Ivanovici Ciprian.
În anul 1997 se pune temelia noii biserici, slujba de sfintire fiind savarsita de P.S. Calinic Botosaneanul. Sub indrumarea preotului Ivanovici Ciprian se ridica noua biserica, sub forma de cruce, zidurile din boltari si acoperita cu tabla.
În octombrie 2001 este numit si instalat primul preot paroh al acestei biserici, Pr. Mocanu Adrian-Marian, care continua lucrarile in interiorul si exteriorul bisericii. Fondurile necesare noii biserici au fost adunate din donatiile enoriasilor si ale ortodocsilor din parohiile invecinate. Pictura noii biserici este facuta cu cheltuiala d-lui Costescu Gheorghe (manopera) si a enoriasilor (materialele). Catapeteasma este facuta din lemn de stejar sculptat, iar icoanele catapetesmei sunt pictate pe blat de tei, sub indrumarea si supravegherea noului preot paroh, Mocanu Adrian-Marian, care construieste casa parohiala si casa praznicala.
În acest moment se lucreaza la definitivarea lucrarilor pentru sfintirea bisericii.